Gabriëlle Dik

schrijver, spreker en trainer 

Mijn blog

BOOSHEID, EEN GODDELIJKE EMOTIE
Deel 1

Stiekem ben ik wel eens jaloers op mensen die er geen probleem mee hebben om een confrontatie aan te gaan. Die durven aan te geven hoe zij over bepaalde dingen denken, boos kunnen worden om iets wat onredelijk is en niet bang zijn om in duidelijke taal de waarheid te zeggen. Ik loop er vaak voor weg en laat het liefste iemand anders de hete kolen voor mij uit het vuur halen. Tegelijkertijd zijn dit ook de mensen waarbij ik mezelf kleiner voel worden terwijl ik dat niet wil. Want directheid vind ik ook spannend en niet altijd plezierig. Er wordt weleens gezegd dat de karaktereigenschap van een ander waar je de meeste moeite mee hebt juist datgene is waar jij van kan leren en in mag groeien. Het zegt dus vooral iets over mij. Ik mag leren om mezelf te laten horen als ik het ergens niet mee eens ben of zelfs boos worden als dat nodig is. Ik vind dat niet gemakkelijk.

Herkenbaar? Deze blog is vooral een ‘note to myself’ en aan alle anderen die hier ook mee worstelen. Want ik ben niet de enige. Ik geloof dat bewustwording al een mooie stap is om hardnekkige patronen en overtuigingen te doorbreken en nieuwe ‘paden’ aan te maken in je hersenen die je mag gaan bewandelen. Dat kost tijd en energie. Als je nooit echt geleerd hebt om een emotie als boosheid te mogen uiten op een gezonde manier of je bent een paar keer overweldigd door de boosheid van een ander, dan is het begrijpelijk dat je bent gaan geloven dat het een slechte emotie is. Maar dat is het niet.

Jij en ik zijn geschapen met deze krachtige energie. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat, omdat we geschapen zijn naar Gods beeld, boosheid ook een goddelijke emotie is? Denk bijvoorbeeld aan de boze reactie van God op de slang in het paradijs, aan Zijn woede over het kwaad of denk aan Jezus waarvan beschreven staat dat Hij meerdere malen boos werd (NT). Bijvoorbeeld als hij geldwisselaars de tempel uit jaagt, of die keer dat Jezus een man met een verschrompelde hand wil genezen op de sabbat en niemand zijn vraag beantwoordt of het geoorloofd is om op de sabbat goed te doen. In Marcus 3 kan je lezen dat Jezus de farizeeën boos aankijkt vanwege hun hardleersheid. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Ook van David en Paulus.

Boosheid is een krachtige, door God gegeven energie om dingen te bewerkstelligen. Om onrecht mee te bestrijden, om je grenzen te beschermen, om doelen te bereiken of om voor jezelf en anderen op te komen. Zolang boosheid niet doorslaat in een ongeremde actie om kwaad met kwaad te vergelden waarbij we anderen opzettelijk kwetsen, is het de moeite waard om het eens van de positieve kant te bekijken. Wat zou het jou en mij kunnen brengen? Want we hebben allemaal deze emotie. Ook al ben je de meest vredelievende persoon op aarde en ben je nooit boos. Het zou zo maar kunnen zijn dat je deze goddelijke emotie totaal hebt genegeerd en weggedrukt.